Освітньо-кваліфікаційна характеристика випускника професійно-технічного навчального закладу

(підприємства, установи та організації, що здійснюють (або забезпечують) підготовку (підвищення кваліфікації)  кваліфікованих робітників)

  1. Професія – 6111 Плодоовочівник
  2. Кваліфікація – плодоовочівник 1-го розряду
  3. Кваліфікаційні вимоги

Повинен знати:

основи агротехніки і технології вирощування овочевих та плодово- ягідних культур, вирощуваних у даній зоні (підготовка ґрунту, висівання, садіння, догляд за посівами, насадженнями, збирання врожаю);

терміни і техніку виконання робіт з вирощування плодово-ягідних культур та овочів у відкритому і закритому ґрунті;

техніку, способи обрізування плодових культур, формування крон; основні районовані сорти, їх господарську характеристику (урожайність, терміни дозрівання, стійкість проти хвороб тощо); види добрив, способи і терміни їх внесення в ґрунт;

види хвороб і шкідників сільськогосподарських культур, вирощуваних у даній зоні, способи боротьби з ними; види отрутохімікатів і правила їх зберігання та використання;

чинні стандарти на овочеву і плодово-ягідну продукцію;

правила сортування, пакування, транспортування плодово-ягідної та овочевої продукції, способи її переробки;

основи економічної ефективності вирощування культур;

правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

Повинен уміти:

виконувати основні роботи з підготовки ґрунту до висівання і садіння сільськогосподарських культур (овочевих, плодових, ягідних, розсади); підготовлювати і вносити у ґрунт органічні та мінеральні добрива;

виконувати роботи з вапнування ґрунту: підготовлювати і висівати або садити овочі, саджанці, сіянці плодово-ягідних культур;

виконувати всі роботи з догляду за овочевими чи плодово-ягідними культурами, боротьби із шкідниками та хворобами, підготовки отрутохімікатів для оброблення посівів і насаджень, збирання врожаю, із переробки овочів, плодів і ягід та зберігання продукції згідно з чинними стандартами;

додержуватися правил і норм охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.

4.     Загальнопрофесійні вимоги

Повинен:

раціонально  організовувати та   ефективно   використовувати  робоче місце;

дотримуватися норм технологічного процесу; не допускати браку в роботі;

знати і виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці і навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт;

використовувати в разі необхідності засоби попередження й усунення природних і непередбачених негативних явищ (пожежі, аварії, повені тощо); знати інформаційні технології в обсязі, що є необхідним для виконання

професійних обов’язків;

володіти обсягом знань з правових питань галузі, основ ведення підприємницької діяльності, державної реєстрації суб’єктів підприємницької діяльності та трудового законодавства в межах професійної діяльності.

5.Вимоги до освітнього, освітньо-кваліфікаційного рівнів, кваліфікації осіб

  1. 1 При вступі  на навчання

Повна або базова загальна середня освіта.

  1. 2 Після  закінчення навчання

Повна  або  базова  загальна  середня  освітапрофесійно-технічна  освіта, освітньо-кваліфікаційний                  рівень   «кваліфікований  робітник»   за   професією

«плодоовочівник 1-го розряду»;  без вимог до стажу роботи.

6.      Сфера професійного використання випускника

Вирощування овочів, плодів і ягід.

7.     Специфічні вимоги

  1. 1 Вік:      прийняття   на   роботу     після   закінчення   строку   навчання здійснюється  відповідно до законодавства.
  2. 2 Стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993).
  3. 3 Медичні обмеження.